Nøtter og allergi

Allergi er en tilstand som skyldes at immunsystemet reagerer unormalt eller for kraftig på et stimulus. Allergi er ikke en sykdom, men en måte å reagere på. En form for overfølsomhet som skyldes spesielle forandringer i kroppens immunforsvar. Man kan mistenke allergi når man får symptomer fra stoffer som folk flest ellers ikke merker noe av.

Allergi mot nøtter er kanskje den aller vanligste matvareallergien. Dette skyldes at store deler av befolkningen er rammet av pollenallergi, og disse vil ofte oppleve kryssallergier og/ eller kryssreaksjoner. Med kryssreaksjon mener man at en person som reagerer på allergener fra en allergenkilde, for eksempel pollen, også reagerer på en annen allergenkilde, for eksempel matvarer. Mange pollenallergikere har derfor allergi mot hasselnøtter, mandler, peanøtter og valnøtter. Peanøtter og andre nøtter kryssreagerer derimot ikke med hverandre. Man kan derfor være allergisk mot en type nøtt, og ikke reagere på andre type nøtter, eller omvendt.

Både barn og voksne kan få allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter. Ofte er det en allergi som varer livet ut, men noen kan også vokse det av seg. De vanligste reaksjonene ved allergi mot nøtter, frø eller belgfrukter er kløe eller nummenhet i munn og svelg, og noen ganger hevelser. Ved kryssreaksjoner mellom pollen og mat er det også vanlig med rennende nese og øyne. Andre symptomer er eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og noen ganger oppkast. Enkelte personer kan også få kraftige, livstruende reaksjoner av å spise det de ikke tåler. For noen skal det bare små mengder nøttestøv til for å skape livstruende situasjoner, såkalt anafylaktisk sjokk. Slike reaksjoner er heldigvis relativt uvanlige sett i forhold til antallet personer som har nøtteallergi.

For å teste om det foreligger allergi bruker man blodprøver. Man måler da mengden antistoffer i blodet mot et bestemt allergen. Er du usikker på om du reagerer på nøtter, anbefales en tur til legen for å ta en sjekk.

Alle våre produkter er merket med en ingredienstekst som sier hvilke nøtter posen eventuelt inneholder. Våre produkter kan i tillegg være merket med ?kan inneholde spor av nøtter”, eller eventuelt “kan inneholde spor av andre sorter nøtter?. Dette betyr ikke at nøtter nødvendigvis er tilsatt matvaren, men at det under produksjon kan ha kommet rester av nøtter i produktet. De fleste med nøtteallergi tåler en spormengde nøtter og kan spise produkter merket med ?kan inneholde spor?. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergiene er så alvorlig at de skal unngå spormengder.

Den beste medisin mot matallergi er å utelate mat som ikke tåles fra kostholdet.

Du kan lese mer om næringsinnhold og allergener per produkt fra Den Lille Nøttefabrikken under produktsider. Du kan lese Helsedirektoratets uttalelser om «Allergi mot nøtter, frø og belgfrukter» her.